Luova sarjayrittäjä

Seinäjoelta kotoisin oleva Katja Meriläinen, 27, aloitti yrittäjyyden maisteriohjelman Aalto-yliopistossa 2012. Intohimoinen matkailija ja utelias kokeilija ei ole katunut valintaansa. Ensimmäisen yrityksensä Katja perusti vuosi opintojensa aloittamisen jälkeen. Sittemmin niitä on syntynyt monta.

Ennen Aalto-yliopistoa Katja ehti kokeilla monenlaista. Hän suoritti opettajaopintoja Helsingin yliopistossa, oli lähtökohtaisesti kiinnostunut kaikesta, eikä toisaalta ollut vielä löytänyt omaa juttuaan. "Suoritin vaihto-opinnot Ruotsissa, kesäkursseja Shanghaissa ja osallistuin kaikkiin projekteihin, joissa pääsi vähintään matkustamaan", Katja sanoo nauraen.

Kauppatieteet yllättivät positiivisesti

Muutaman vuoden kuluttua ajatus opiskella kauppatieteitä alkoi pikkuhiljaa kypsyä Katjan päässä. "Olin aina pitänyt itseäni enemmän luovana taiteilijana kuin teoreettisena pänttääjänä, ja stereotyyppisesti olin kuvitellut Kauppiksen tarjoavan lähinnä pönäköitä luentosaleja ja pölyisiä kirjapinoja täynnä yritysjuridiikkaa. Tässä olin tietysti todella väärässä", hän kuvaa.

Maisteriohjelmassa katsotaan eteenpäin

Katjan mukaan yrittäjyyden maisteriohjelma osoittautui mitä mainioimmaksi alustaksi päästää luovuus valloilleen ja kokeilla rauhassa mitä kummallisimpia ideoita.

Katja kiittelee Kauppiksen ilmapiiriä. "Koulutusohjelma on kansainvälinen ja täynnä huippuosaajia. Lisäksi Aalto-yliopisto tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia osallistua erilaisiin poikkitieteellisiin projekteihin. Näihin kannattaa tarttua. Myös vaihto-opintomahdollisuudet kannattaa hyödyntää.”

”Täällä katsotaan eteenpäin eikä toisteta vanhoja kaavoja. Enkä ole koskaan kuullut kenenkään valittavan siitä, että työllistymisnäkymät olisivat huonot."

Rohkeasti jännittäviin tilanteisiin

Opinnoissa Katjan yllätti myös rohkea kansainvälinen ajattelutapa. Hän oppi, että Suomen markkina on usein liian pieni kasvuyritykselle ja hyvät innovaatiot kannattaa kansainvälistää heti. ”Eikä Suomesta ole edes pakko aloittaa”, hän sanoo.

"Eniten opinnoissa on ollut hyötyä siitä, että on pakotettu mukavuusalueen ulkopuolelle”, Katja kertoo. ”Alusta asti painotettiin, että startup-maailmassa menestyy menemällä rohkeasti sellaisiin tilanteisiin, joissa ei usko pärjäävänsä. Jos ei ensimmäisellä kerralla pärjää, seuraavalla kerralla on jo kokeneempi."

Designtuotteita, blogiportaali ja tapahtumia

Jatkossa Katja haluaisi säilyttää yrittäjän vapautensa, eli tehdä töitä silloin, kun itse haluaa. "Yrittäjyys ei sovi kaikille. Itse nautin lyhyistä ja intensiivisistä projekteista, enkä ainakaan tällä hetkellä osaisi nähdä itseäni vakituisessa työsuhteessa.”

Katja perusti ensimmäisen oman yrityksensä noin vuosi opintojen aloittamisen jälkeen. "Aluksi brändäsin kotimaista designtuotetta, seuraavaksi perustin blogiportaalin. Tällä hetkellä tuotan tapahtumia tiimini kanssa." Mitä seuraavaksi? ”Tulevaisuuden tavoitteeni on kehittää oikeasti skaalautuva tuote ja liiketoimintamalli. Sitä ennen olen antanut itselleni vapauden kokeilla kaikkea, mistä voin oppia jotain hyödyllistä.”

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 12.04.2016.