Aalto-yliopistosta ponnistanut Arctos kannustaa lähtemään luontoon

Aalto-yliopisto tukee yrittäjyyttä monipuolisesti, ja monet yliopiston opiskelijoista kokeilevatkin siipiään oman yrityksen parissa. Arctos on opiskelijoidemme perustama yritys, joka on saanut vauhtia toimintaansa monilta kursseilta.

Robert Nuorteva on Kauppakorkeakoulun opiskelija kestävään suunniteluun ja liiketoimintaan keskittyvässä Creative Sustainability -ohjelmassa. Opintojensa ohella hän myös pyörittää myös perustamaansa yritystä, Arctosta. Sen idea syntyi kesällä, kun Nuorteva matkusti Pohjois-Norjaan retkeilemään ystävänsä kanssa.

– Totesimme, että siistein juttu mitä voit vapaa-ajalla tehdä on lähteä luontoon. Miksemme me tee tätä useammin? Nuorteva kuvailee yritysideansa alkutaivalta.

– Ongelma oli kuitenkin se, ettei meillä ollut kunnollisia varusteita, vaan ne piti aina lainata jostain. Ja toisaalta minne sitä lähtisi? Kynnys lähtemiseen on korkea, mutta kun pääsee perille, fiilis on mahtava.

Apua Aalto-yliopiston kursseilta

Tästä innostuneena Nuorteva alkoi pohtia miten luontoon lähtemistä voisi helpottaa, erityisesti kaupunkiympäristössä eläville.

Hän vei tämän ajatuksen Aalto-yliopiston poikkitieteelliselle Product Development Project (PdP) -kurssille, jonka aikana opiskelijat suunnittelevat tuotteen tai palvelun lukuvuoden pituisessa kehitysprojektissa. PdP-kurssilla loppuvaiheen opiskelijat ratkovat ongelmia poikkitieteellisissä ja monikansallisissa tiimeissä, usein myös yritysten kanssa yhteistyössä.

PdP-kurssin aikana Nuortevan yritysidean parissa työskennellyt ryhmä sukelsi syvälle retkeilyalaan ja mietti mitä luonto merkitsee ihmisille. Apunaan he käyttivät erilaisten ihmisen haastatteluja, ja lopulta löysivät myös sopivan yritysmallin.

– Keksimme idean palvelusta, joka helpottaisi luontoon lähtemistä sillä, että voisit yhdessä paikassa valita minne lähdet ja samalla valita mukaasi laadukkaat varusteet kokeiltavaksi. Ja jos pidät näistä varusteista, voit ostaa ne itsellesi retken jälkeen, kertoo Nuorteva.

"Tämä on ollut todella vahvasti Kauppiksen ja erityisesti Aalto-yliopiston mahdollistama projekti."

Yrityksen muodostumiseen vaikuttivat myös Nuortevan käymät muut kurssit. Aalto Ventures Program (AVP) -sivuaine tarjoaa opetusta yrittäjyyteen liittyvissä teemoissa, ja Nuorteva vei yritysideansa muutamalle kyseisen sivuaineen kurssille. Muun muassa yhdeltä kurssilta saatu mentori, jolta löytyi paljon kokemusta liike-elämästä ja yrittäjyydestä, auttoi osaamisellaan viemään yritystä vielä eteenpäin.

Aallon tarjoamilta kursseilta löytyi myös yritykselle toinen perustaja, ja yhdessä he päättivät hakea Aalto-yhteisössä toimivan Entrepreneurship Societyn (Aaltoes) Summer of Startups -ohjelmaan. Pääsy mukaan ja sitä seurannut intensiivinen kesä yrityksen parissa auttoivat. Arctosin tie eteni niin pitkälle, että seuraavaksi on vuorossa pilotointi Nuuksiossa.

– Tämä on ollut todella vahvasti Kauppiksen ja erityisesti Aalto-yliopiston mahdollistama projekti, jota on tehty monella kurssilla, Nuorteva kuvailee.

Aalto-yliopiston ekosysteemissä onkin useita yrittäjyyttä edistäviä toimijoita, ja aihetta voi opiskella monella eri taholla: esimerkiksi yllämainitussa AVP-sivuaineessa tai Kauppakorkeakoulun maisteritason yrittäjyys-pääaineessa. Idea on, että mahdollisimman moni opiskelija pääsee tutustumaan yrittäjyyteen opintojensa aikana.

Lue lisää Arctosista (arctos.io)
 

Kuva: Arctos

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 03.12.2015.