Professori Matti Keloharju

KeloharjuMatti_220x350.jpg

Matti Keloharju on pitkän linjan tekijä Kauppakorkeakoulussa. Rahoituksen professorina hän on toiminut täällä jo vuodesta 1999. Vuoden 2013 alussa hän sai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstään tunnustusta, kun hänet kutsuttiin Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Eero Kasanen -professuuriin. Keloharju on akatemiaprofessori vuosina 2016‒2020.

Keloharjun tutkimuksellisena mielenkiinnon kohteena on erityisesti sijoittajakäyttäytyminen, jonka saralla hän on maailman johtavia tutkijoita. Keloharjun mukaan Suomessa on poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet sijoittajakäyttäytymisen tutkimukseen.

"Erikoistuin sijoittajien käyttäytymiseen osin puhtaan kiinnostuksen takia, osin siksi, että suomalainen data antaa tällä alueella aitoa kilpailuetua", hän kertoo.

"Suomessa tutkijoiden on ollut mahdollista saada erittäin yksityiskohtaista ja kattavaa dataa siitä, miten kukin sijoittaja tarkalleen ottaen toimii."

Sijoittajakäyttäytymisen tutkimus on suurelta osin empiiristä.

"Näissä tutkimuksissa vedetään johtopäätöksiä sijoittajan käyttäytymisestä joko epäsuorasti esimerkiksi arvopaperien tuottoja tai kaupankäyntiaktiivisuutta koskevasta datasta, tai tutkimalla suoraan miten sijoittajaryhmät tai parhaassa tapauksessa yksittäiset sijoittajat käyttäytyvät", Keloharju sanoo.

Huipputasoista rahoituksen alan tutkimusta tehtäessä kansainvälinen verkostoituminen on tärkeää. Keloharjun mukaan eri maissa toimivista tutkijoista koostuvat kansainväliset tutkijaryhmät ovat hänen alallaan hyvin tyypillisiä.

"Suurin osa tutkimusyhteistyökumppaneistani työskentelee ulkomaisissa yliopistoissa, ja olen heihin miltei päivittäin yhteydessä."

Kansainvälinen työ sisältää myös paljon matkustelua. Keloharju kertoo vierailevansa paljon tutkimusseminaareissa ympäri maailmaa. Syksyllä hän esimerkiksi matkustaa Aasiaan ja Australiaan, missä hän esittelee tutkimustaan kaikkiaan kahdeksassa eri yliopistossa.

Keloharjun mukaan kilpailu rahoituksen tutkimuksessa on kiristynyt vuosien varrella. Sen myötä myös resursseja tarvitaan aiempaa enemmän.

"Läpäistäkseen huippulehden julkaisukynnyksen tutkimuksen on oltava vähintään yhtä innovatiivista mutta kattavampaa ja menetelmällisesti parempaa kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten", hän selittää.

Tutkimustyö kuitenkin myös palkitsee tekijänsä.

”On hienoa päästä ensimmäisenä maailmassa havaitsemaan ja dokumentoimaan keskeisiä riippuvuussuhteita.”

"On hienoa päästä ensimmäisenä maailmassa havaitsemaan ja dokumentoimaan keskeisiä riippuvuussuhteita sijoittajien käyttäytymisessä. Nämä riippuvuussuhteet voivat vaikuttaa miljoonien sijoittajien käyttäytymiseen. Pelissä on todella paljon rahaa."

Katso myös professori Matti Keloharjun professoriluento Behavioral Biases: The Good, the Bad and the Ugly 11.12.2013: 

 

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 11.05.2017.